Coronaproof in je relatie investeren

By 19 maart 2020Communicatie, Tips & tricks

Wat een intense tijd… Tenminste, zo ervaar ik het wel! Alle kinderen thuis, thuis werken, nieuw ritme vinden en ook zorgen over opa en oma. En… hoe lang gaat dit duren? Kortom… crisis op meerdere vlakken…

Na (of tijdens…) crisistijden spatten veel relaties uit elkaar. Deze ‘coronaperiode’ kan een heel stressvolle tijd zijn. Grote kans dat je al snel in oude, misschien niet zo handige, patronen schiet. Zelfs de tijd waarop je uit je bed komt of welk netflixprogramma je nu gaat kijken kan een akkefietje opleveren. In plaats van dat deze thuisdagen vredig verlopen kom je er weer even achter wat je niet fijn vindt aan je partner. En andersom waarschijnlijk.

Anders

Misschien realiseer je je dat het nu thuis niet zoveel anders is als de tijd daarvoor. Maar dat je toen nog in je eigen wereldje en planning langs elkaar heen kon leven. En dat de laatste keer dat je elkaar echt even hebt gevoeld en gezien, toch wel heel lang geleden is.

Elke dag

Liefde is niet alleen iets voor wanneer alles goed gaat of toen we nog nooit van Corona hadden gehoord. Juist voor elke dag. En in de alledaagse momenten willen we ook graag het idee hebben dat we samen zijn en gezien worden. Elkaar bedanken voor iets gewoons, zoals de was die schoon in de kast ligt of dat het toch weer is gelukt om rustig te blijven toen de kinderen geen zin hadden om een opdracht voor school te maken. Echt even horen hoe de dag voor de ander is geweest.
En… je hebt van die momenten waarbij je denkt ‘daar gaan we weer’. Omdat je weer ruzie maakt over het dopje van de tandpasta of waarom die spullen nog steeds op de trap staan. Wat zou het fijn zijn wanneer je dan het erover kunt hebben waar het echt over gaat. Bijvoorbeeld dat je je partner afsnauwde omdat je je eigenlijk heel rot voelt vanwege deze onoverzichtelijke periode. Of dat je je alleen voelt omdat je je vrienden niet kunt ontmoeten en daarom helemaal niets meer zegt tegen je partner, terwijl die er eigenlijk niets mee te maken heeft.

Kwetsbaar

Want juist degene die het dichtste bij ons hart zit krijgt meestal het meeste te verduren. Het moeilijkste en kwetsbaarste is om je hart open te geven zodat je echt jezelf aan je partner kunt laten zien. En juist daarmee open je jezelf voor het cultiveren van de liefde. Omdat dit heel kwetsbaar en lastig kan zijn, kunnen relatieperikelen juist rond deze periode zo heftig zijn.
Niet onoverkomelijk, wel heel pijnlijk. Om dat recht in de ogen te kijken en eerlijk over zijn is het moedigste wat je kunt doen. Moed betekent niet voor niets iets spannend vinden en het toch doen.

Onkunde

En daarom hebben we bij Buro Nij altijd zo veel werk na crisistijden en zijn tegelijkertijd ook heel hoopvol over de liefde. Omdat degenen die dan ondersteuning zoeken geen onwil in de liefde kennen maar wel wat onkunde. En dat is een prachtig rijpe grond van waaruit heel veel nieuw leven en liefde kan ontstaan.

Hoop en Handvat voor nu

In deze periode kun je samen sterker worden en leren om juist jullie kwetsbaarheden te benoemen. Want het is heel normaal wanneer merkt dat je misschien wat sneller geïrriteerd of nerveus bent. Het is logisch dat jullie nu meer stress hebben en ook normaal dat je die het meest uit tegen degenen van wie je het meest houdt. Dat ligt niet aan je geliefde maar biedt wel een kans om er voor elkaar te zijn door te horen van elkaar hoe je je echt voelt; niet om dit op te lossen maar om je te kunnen uiten en er daarin voor elkaar te zijn. Dus vraag elkaar en wissel dit met elkaar uit; houd je het een beetje vol? Voel je je gestrest, bang, nerveus, rustig, passief of….?

Foto: Alysa Bajenaru via Unsplash