Skip to main content

Goede voornemens? Verbeter je relatie door aan jezelf te denken.

By 25 januari 2016Tips & tricks

De afgelopen tijd stond in het teken van het afsluiten van het oude jaar en vol goede moed op naar het nieuwe jaar. 365 dagen vol mogelijkheden, kansen en nog meer liefde en geweldige momenten samen. Tenminste, dat is wat ik dácht dat het voornemen van mij en mijn geliefde zou worden. Maar we gaan het dit jaar anders doen… ons voornemen is dat we allebei aan onszelf gaan denken!

voornemens

En dat voelt best eens lekker: legitiem en op afspraak me bezighouden met mijn eigen geluk. Tegelijkertijd voelt het ook een beetje onwennig en vraag ik me stiekem nog wel af of dit echt bij de liefde hoort. Nieuwsgierig als ik ben, ben ik dit gaan uitzoeken…

John Gottman

En ik stuitte op heel interessante ontdekkingen. Blijkt dat zelfs relatie-expert John Gottman adviseert dat wanneer je goed voor jezelf zorgt, je relatie juist sterker wordt. Het is eigenlijk wel logisch. Want wanneer je zorg aan jezelf besteedt, zit je lekkerder in je vel en kun je beter connecten met je partner.

Zelfzorg kun je toepassen op verschillende manieren. Zou jij ook wel wat meer aan jezelf mogen denken in jullie relatie, overweeg dan eens de volgende dingen:

1. Vaker afspreken met vriendinnen

Mis je contact met je vriendinnen? Maak eens wat vaker een koffieafspraakje om bij te praten. Ook helpt dit om te praten over de dingen die je bezig houden en waar je je zorgen over maakt. Hierdoor voel je ‘lichter’ en gehoord.

2. Minder piekeren

Maak je je regelmatig zorgen en pieker je waardoor je minder goed slaapt? Een idee is om te lezen over een onderwerp wat je interessant vindt en je daar mee bezig te houden. Of juist lekker te verdwijnen in een andere wereld om zo je piekermodus te doorbreken.

3. Zoek een uitlaatklep

Merk je dat je veel gefrustreerd bent en negatieve energie hebt? Zoek een uitlaatklep. Vaak kunnen sport en beweging helpen om meer energie te krijgen, maar ook om je frustratie als het ware uit je lijf te bewegen.

Vragen

Een andere manier om lief voor jezelf te zijn is jezelf een aantal vragen te stellen:

– Op welke momenten kom ik echt tot rust?
– Wat doe ik dan?
– Waar denk ik dan aan?
– Wat voel ik dan? En waar voel ik dat?
– Hoe ziet mijn omgeving er dan uit?

Luister naar je eigen antwoorden zonder er een mening over te hebben. Zo kun je namelijk ontdekken wat genieten voor jou betekent. Je kunt dan, misschien op een later moment, kijken of en hoe je meer van dit soort momenten kunt creëren. Of anders gezegd, hoe je echt voor jezelf kunt zorgen.

Een goed 2016

Ik las zelfs ergens dat wanneer je goed voor jezelf zorgt, je geliefde je gaat bedanken. Dat klinkt als een goed vooruitzicht in 2016! Zo wordt voor jezelf zorgen een liefdesvoornemen waar je relatie alleen maar beter van wordt!

 

(foto: Frank Park via Unsplash)