Skip to main content

Bier, baby’s en bitterballen

Een vreemde wachtkamer vol dikgebuikte vrouwen. Ik sta wat misplaatst in de marge. Het heeft iets ongemakkelijks. Alsof ik per ongeluk bij een Weight Watchers bijeenkomst beland ben.

Maar in die buiken trappelt nieuw leven. Meisjes en jongens die binnenkort door onze Wageningse straten en buurten rennen.

Deze vrouwen zijn bij de Bakermat, voor een korte baby-apk-check door hun verloskundige. Er zijn ook mannen bij. Mannen op de drempel van de babykamer. Bijna-vaders.

Wat voor papa’s zullen dat worden?

Betrokken, zorgzame draagvaders, die bij elke kik van de baby uit bed springen? ‘Laat mij maar schat….!’ ‘Blijf jij maar lekker liggen!’ Professionele multitaskende luierverschoners, die de verse zuigeling met achteloos gemak flessen geven, terwijl ze whatsappend ook nog hun mail wegwerken? Of wat afzijdige, zoekende vaders die bang zijn hun kind met het badwater weg te gooien?

Naar het café

Wij nemen de vaders in spé mee naar café de Tijd voor een avondje bier, baby’s en bitterballen. Want wat gaan die eerste weken ouderschap doen met je relatie? Gebroken nachten met snippers slaap, de schoonfamilie barstensvol goede adviezen en een onvermoeibaar hartverscheurend huilend kind. Prima longen, dat wel.

De mannen zijn allemaal verwachtingsvol, nieuwsgierig en een licht onzeker.

Vijf bierviltjes

Vijf bierviltjes maken de gesprekken los:

Jij een kort lontje en zij hormonaal…

Wat doe je na twee wrede weken zonder slaap als je lieve partner je opdraagt de huiskamer op te ruimen, want straks komt een nieuwe lading bewonder-bezoek?

Wat doe je als bankhangend kraambezoek na beschuit, muisjes, koffie, bier, chips nog geen enkele aanstalten maakt om op te krassen? Terwijl het ‘moederdier’ bleek weggetrokken bijna van haar stokje gaat?

Hoe leer je een baby te verluieren, te troosten en te badderen? Terwijl werk en deadlines alweer op de stoep staan. De man als multi-tasker. Dat kan toch niet goed gaan?

Ja, de baby wordt plat geknuffeld. Die komt niks tekort. Moeder en kind zijn een onafscheidelijk setje. Maar seks? Dat is erg lang geleden.

Het komt goed!

Een biertje en bitterballen achter de kiezen. Vijf viltjes verder. De vaders kijken elkaar aan met een blik van herkenning: een baby zet alles op z’n kop, niks zal meer hetzelfde zijn, maar het komt goed!