De uiteengespatte bubbel die kerst heet

By 8 maart 2019Communicatie, Conflicten

Na de kerst is er veel werk voor ons als liefdescultiveerders. Want veel stellen proberen de liefde te hervinden na de kerst. Misschien vraag je je af waarom wij het na de kerst altijd zo druk hebben? 

Juist dan, na ‘the most wonderful time of the year’, spatten veel relaties uit elkaar. De kerstperiode kan een heel stressvolle tijd zijn. Grote kans dat je al snel in oude, misschien niet zo handige, patronen schiet. Zelfs de gourmetsaus of de reminder waarom jullie na vorig jaar eigenlijk van plan waren je schoonfamilie niet meer te bezoeken, kan een akkefietje opleveren. In plaats van dat de kerstdagen vredig verlopen kom je er weer even achter wat je niet fijn vindt aan je partner. En andersom waarschijnlijk.

Anders

Misschien realiseer je je dat het nu met kerst niet zoveel anders is als de tijd daarvoor. Maar dat je toen nog in je eigen wereldje en planning langs elkaar heen kon leven. En dat de laatste keer dat je elkaar echt even hebt gevoeld en gezien, toch wel heel lang geleden is.

Elke dag

Liefde is niet alleen iets voor kerst. Juist voor elke dag. En in de alledaagse momenten willen we ook graag het idee hebben dat we samen zijn en gezien worden. Elkaar bedanken voor iets gewoons, zoals de was die schoon in de kast ligt of dat de container weer bij de weg is gezet. Echt even horen hoe de dag van de ander is geweest. En… je hebt van die momenten waarbij je denkt ‘daar gaan we weer’. Omdat je weer ruzie maakt over het dopje van de tandpasta of waarom die spullen nog steeds op de trap staan. Wat zou het fijn zijn wanneer je dan het erover kunt hebben waar het echt over gaat. Bijvoorbeeld dat je je partner afsnauwde omdat je je eigenlijk heel rot voelt vanwege een slecht functioneringsgesprek. Of dat je je alleen voelt na een paar opmerkingen van vrienden en daarom helemaal niets meer zegt tegen je partner, terwijl die er eigenlijk niets mee te maken heeft.

Kwetsbaar

Want juist degene die het dichtste bij ons hart zit krijgt meestal het meeste te verduren. Het moeilijkste en kwetsbaarste is om je hart open te geven zodat je echt jezelf aan je partner kunt laten zien. En juist daarmee open je jezelf voor het cultiveren van de liefde. Omdat dit heel kwetsbaar en lastig kan zijn zijn kan de bubbel juist rond kerst zo uiteen spatten. Niet onoverkomelijk, wel heel pijnlijk. Om dat recht in de ogen te kijken en eerlijk over zijn is het moedigste wat je kunt doen. Moed betekent niet voor niets iets spannend vinden en het toch doen.

Onkunde

En daarom hebben we altijd zo veel werk na kerst en zijn tegelijkertijd ook heel hoopvol over de liefde. Omdat degenen die dan ondersteuning zoeken geen onwil in de liefde kennen maar wel wat onkunde. En dat is een prachtig rijpe grond van waaruit heel veel nieuw leven en liefde kan ontstaan.

 

Foto: Jeremy Bishop via Unsplash.