Skip to main content

Wat het doel is van seks (er is er echt meer dan een!) (3/5)

By 29 september 2016januari 26th, 2017Seks

Seks wordt des te beter als je er over praat en over leert. In deze blog lees je meer over het doel van seks, en dat is dus niet zo voorspelbaar als je denkt!

Na je persoonlijke voorbereidingen (lees daar in deze blog meer over) start jullie seksleven met het elkaar leren kennen, in de ogen kijken en elkaars hand vasthouden. Nu denk je misschien, hoort dat ook bij seks? Ja, absoluut.

Seks is veel meer dan een geslachtsdaad. Elkaar zien, luisteren en voelen horen bij het elkaar leren kennen en je vertrouwd gaan voelen bij elkaar. En vertrouwd voelen en elkaar kennen zijn hoofdingrediënten van plezierige seks.

Meer dan klaarkomen alleen…

Tijdens jullie reis gaan je hoofd, hart en handen een spel spelen. Met je hart en verliefde gevoelens ervaar je dat je bij je geliefde wilt zijn. Aanrakingen lijken vanzelf te gaan en zorgen voor de liefdeshormonen: oxytocine en vasopressine. De liefdeshormonen zorgen er voor dat je je verbonden met elkaar voelt.

Tegelijkertijd gaat je hoofd aan het werk doordat je elkaar beter leert kennen en je gaat uitvinden of je samen partners wilt blijven, hoe je beide in het leven staat en of je ook de seksuele reis verder doorzet. Het is namelijk handig dat de explosie van vertrouwdheid (een orgasme zorgt hiervoor doordat er dan veel liefdeshormonen vrijkomen) bij de juiste partner plaatsvindt.

En met je handen ga je elkaar ontdekken; wat vindt hij wel fijn, en wat iets minder. Voelt het prettig als hij over mijn rug streelt of juist sabbelt aan mijn oorlel?

Je kunt op veel plekken informatie en inspiratie vinden. Maar tegelijkertijd zul je de reis zelf moeten ondernemen op jullie manier en op jullie tijd en tempo mogen. Er is niet een ultiem doel, zoals altijd samen spetterende seks te hebben. De reis op zich is het doel! Dus jullie seksuele relatie mag uitdagend, liefdevol, soms vlug, soms eentonig, met spetterende momenten, vol tederheid, soms zinmakend zijn. Het hoort er allemaal bij. Ja, zelfs die keren dat je lachend van het bed valt… 😉

De rode draad in je seksleven

Er is wel een rode draad die ervoor zorgt dat jullie seksuele reis een liefdevolle reis zal zijn. Deze rode draad is dat vertrouwen en verbondenheid het enige is wat er voor zorgt dat je je echt kunt blootgeven aan seks. Vertrouwen ontstaat niet spontaan, dat groeit. Vertrouwen is niet alleen wat je tegen de ander zegt maar bovenal hoe je tegen de ander doet. In de kleine dingen weet je en leer je dat die te vertrouwen is. Vertrouwen zorgt ervoor dat je je vrij en bloot en vol overgave kunt overgeven aan je partner. En dat zorgt voor ontspanning wat weer zorgt voor het kunnen genieten van seks.

Zijn bij jou je hoofd, hart en handen alle drie onderdelen van je seksleven?

(foto: Morgan via Unsplash)