Skip to main content

Simpele dingen – de 6 seconden zoen!

By 23 oktober 2015november 12th, 2015Simpele dingen

Een goede relatie maakt je gezonder en gelukkiger. Als je verliefd bent voel je je vaak heel gelukkig samen, maar hoe zorg je ervoor dat dit ook zo blijft? Of misschien drijft de stress van alledag jullie juist wat uit elkaar. Hoe kun je daar nou goed mee omgaan?

Juist de zaken die van invloed zijn op een gezonde en (lange!) gelukkige relatie zijn zo simpel en gewoon, dat je ze bijna over het hoofd ziet…

Liefdeslaboratorium

Relatie-expert John Gottman onderzocht in zijn liefdeslaboratorium hoe je kunt investeren in je relatie. Hij ontdekte dat simpele dingen een grote positieve invloed hebben op je relatie. “Partners die de kleine, liefdevolle dingen doen in hun relatie zijn beter in staat om met moeilijkheden om te gaan als die zich voordoen.” zegt Gottman.

Niets gaat vanzelf

Als het zo simpel is waarom heeft dan niet iedereen simpelweg een sprankelende relatie? Dat is nou juist het punt met kleine positieve dingen. Die schieten er als eerste bij in wanneer je niet lekker in je vel zit of bij ruzie. Knuffelen en een lief berichtje gaan dan niet meer vanzelf.

Een stevige band

Hoe je reageert op moeilijkheden heeft te maken met de kwaliteit van je relatie. Wanneer je een goede band hebt met je partner en zelf ook gezond in je vel zit dan kan je relatie best wat moeilijkheden aan. Een ruzie oplossen en het je niet persoonlijk aantrekken wanneer een van jullie even wat minder in z’n vel zit, lukken dan prima. Met het doen van simpele, liefdevolle dingen werk je aan die band met je partner. Je zou kunnen zeggen dat je jullie basis ‘verstevigd’. En deze stevige basis zorgt er ook weer voor dat je jezelf kunt zijn en er kunt zijn voor je partner.

Doen!

Nieuwsgierig met welke simpele dingen je kunt investeren in een gelukkige relatie? Probeer de volgende dingen dan uit:

1. Hi & Bye
Een zoen en elkaar aanraken wanneer je weg gaat en terugkomt. Even laten weten dat je er weer bent! Doe dan ook de ‘6 seconden zoen’. Zo’n kus is lang genoeg om de romantiek een boost te geven en zorgt er tegelijkertijd voor dat je niet te laat op je werk komt!

2. Ritueeltjes
Kleine dingen die jullie elke dag doen geven een gevoel van veiligheid en ontspanning. Bedenk samen iets wat bij jullie past!

3. Dates
Een wekelijkse date voor jullie samen! Heb je gelijk een goed moment om elkaar beter te leren kennen en nieuwsgierige (open) vragen aan je geliefde te stellen!

4. Delen
Elke dag van elkaar horen hoe je dag is geweest en daarbij om de beurt vertellen en luisteren.

5. Lieve woorden
Vertel elkaar over een mooie eigenschap die je bij de ander ziet en illustreer dat met een actueel voorbeeld!

Ochtendcappucino

Een uit de hand gelopen verjaardagscadeau voor mijn man heeft ervoor gezorgd dat hij elke ochtend heerlijke koffie zet met zijn espressoapparaat. ‘s Ochtends samen een cappuccino drinken en even van elkaar horen hoe de dag eruit gaat zien. Zo simpel is ons ritueel. Maar wel iets waar ik elke dag naar uitkijk.

Investeer in je relatie door de kleine, simpele dingen zelf te doen!

Inspiratiebron: www.gottmaninstitute.com
Foto: In beeld met Floor