Verwachtingen

By 20 februari 2018 Communicatie, Verschillen

Had je niet even kunnen laten weten dat je later thuis zou komen?’

‘Papa, ik vind het zo jammer dat je weer al naar je werk moet.’

‘Wanneer komen jullie weer eens langs? Ik heb jullie al zo lang niet gezien.’

Verwachtingen

Ze kunnen van alle kanten op je af komen. Mijn vrouw, mijn kinderen, mijn werk, mijn ouders, vrienden, kerk, sportclub, etc. Waar mensen relaties aangaan ontstaan wederzijdse verwachtingen. Realistisch en onrealistisch, terecht en onterecht. Hoe ga je daar mee om? Hoe neem je passend verantwoordelijkheid in verschillende relaties?

Valkuilen

Mijn valkuil is om heel hard te gaan werken, zodat ik kan voldoen aan de verwachtingen. Als het lukt geeft dat een prettig gevoel. Als ik mensen teleurstel kan ik me daar rottig om voelen.

Dat heeft meerdere redenen. Een belangrijke reden hangt samen met hoe ik ben opgegroeid. Met mijn positie in het gezin. Met mijn relatie met mijn ouders. Van jongs af aan waren er veel, al dan niet uitgesproken, verwachtingen. Eén grote verwachting werd in één zinnetje samengevat door wat mijn moeder regelmatig zei: ‘Als jij gelukkig bent, dan ben ik het ook.’ Bij mij zorgde het ervoor dat ik altijd mijn best aan het doen was om te zorgen dat het goed met me ging. En als het minder goed ging leerde ik dat weg te stoppen. Vanuit mijn loyaliteit naar mijn moeder wilde ik haar gelukkig maken.

Schatten

Door stil te staan bij mijn eigen geschiedenis ging ik beter begrijpen waar mijn valkuilen liggen. Waar ik schade heb opgelopen, maar ook welke schatten ik daar aan over heb gehouden. Ook kon ik van daaruit beter het gesprek aangaan met mijn ouders en met mijn vrouw. En die gesprekken geven verbinding en vrijheid.

Je geschiedenis

Mijn geschiedenis is niet jouw geschiedenis. Feit is wel dat relaties uit het verleden altijd invloed hebben op relaties in het heden.

Hoe heb jij vroeger geleerd om lastige situaties hanteerbaar te maken? Ga je hard je best doen zoals ik? Of kruip je op de bank met een boek en chips? Vechten, vluchten of bevriezen kan op allerlei manieren vorm krijgen.

Ik heb ervaren dat het heel helpend is om samen met je partner stil te staan bij je geschiedenis, zowel bij de schade als bij de schatten. Om te ontdekken waar je valkuilen en uitdagingen liggen. Om elkaar te laten groeien, in relatie met elkaar en met anderen.

Zodat verwachtingen geen last zijn, maar het begin van een gesprek waarin twee mensen elkaar ontmoeten.

(foto: Toa Heftiba via Unsplash)