Skip to main content

Geheimen van een gelukkig huwelijk

By 3 maart 2016Huwelijksprincipes

“Mogen we van jullie horen hoe je getrouwd-zijn doet”? Dit vroegen wij 11 jaar geleden aan een echtpaar met huwelijkservaring. We gingen trouwen en we waren vol goede moed en vooral ook heel blij. We zijn beiden onderzoekend ingesteld en dachten dat de ervaringen van een stel die de realiteit kent, ons zou kunnen helpen bij een gelukkig huwelijk.

photo-1417962779624-1790ed01e8d5

Het stel met ervaring, zag de ontmoetingen ook wel zitten. We hebben met z’n vieren gezellige avonden beleefd en veel verhalen gehoord. Twee dingen zijn mijn geliefde en mij bijgebleven.

1. We merkten dat de verhalen minder spectaculair waren dan we hadden verwacht, of misschien wel gehoopt. De ervaringsdeskundigen waren meestal gelukkig samen, maar sommige dagen helemaal niet. Ze vertelden over veel vallen en opstaan. Hun fijne herinneringen waren in onze ogen nogal ‘gewone’ belevenissen. Leerpunten gingen bijvoorbeeld over hoe ze eerst elkaar soms een poos niet spraken na een ruzie en dat nu sneller gingen uitpraten.
2. Het tweede wat er uitsprong voor ons was dat ze bleven zoeken naar hoe het huwelijk kan werken en dat ze dat eigenlijk nog steeds niet goed wisten. Ze leefden hun huwelijk en gingen ervoor.

Een gelukkig huwelijk

Wij kwamen niet met kant-en-klare antwoorden uit de gesprekken. Dus onze zoektocht naar een gelukkig huwelijk zette zich voort. We letten goed op bij andere stellen hoe die het getrouwd-zijn deden en vroegen ze het hemd van het lijf. “Wanneer wist je dat je met haar wilde trouwen?”, “En wat doe je als je het samen niet eens bent?” en “Hoe weet je nou dat je bij elkaar blijft?” De antwoorden gaven ons een kijkje achter de voordeur. Zoveel verschillende stellen, zoveel verschillende manieren om met elkaar en een relatie om te gaan. Wat heerlijk, geen keurslijf maar samen op avontuur.

Dr. Gottman

Maar zijn er dan helemaal geen tips en tricks om dit avontuur te laten slagen? Op een dag vond manlief een filmpje van een meneer met een keppeltje op. Ene dr. Gottman. We kregen er geen genoeg van. Hij vertelde lang en soms een beetje droog maar met zoveel visie over het huwelijk! Eindelijk kwamen we erachter dat er toch echt principes zijn die voor elke gezonde relatie gelden, ook al vult iedereen ze op een eigen manier in.

Hier zijn ze:

1. Ken elkaars levensverhaal en blijf up-to-date

Wees nieuwsgierig! Verdiep je in je partners verhaal; waar is hij opgegroeid, hoe heeft hij zijn middelbare schooltijd ervaren? Welke ervaringen hebben hem het meeste gevormd, wat zou hij graag nog eens overdoen? Zijn er dingen die hij moeilijk vindt, pijnpunten? Al deze dingen maken hem tot de man die hij nu is. Het beïnvloedt hoe hij reageert, initiatief neemt, waar hij zich over schaamt, hoe hij omgaat met een conflict.
Houd elkaars verhaal up-to-date! Wat beleeft hij op zijn werk? En met zijn vrienden? Welke nieuwe inzichten doet hij op?

2. Maar goede ruzies!

Een goede relatie is niet zonder moeilijkheden. Hoe graag we het ook willen, ruzies zijn onvermijdelijk en zelfs nuttig, als je weet hoe je ermee om kunt gaan. Je duikt even onder de oppervlakte en komt in contact over de zaken waar het werkelijk om gaat. Spelregels zijn dat je op zoek gaat naar wat de ander echt dwarszit. Bijna altijd zit er een wens achter een verwijt.

Luister en stel vragen zonder in de verdediging te schieten of juist helemaal niet meer te reageren. Wanneer je voelt dat je alleen nog maar heel boos of teleurgesteld kunt reageren, neem dan even een time out, zodat je daarna weer rustig met elkaar kunt praten.

Ook triggers, (iets dat je onbewust doet denken aan iets wat vroeger gebeurd is) kunnen ervoor zorgen dat je wel eens buitenproportioneel reageert. Wanneer je elkaars levensverhaal kent kun je hier milder naar kijken en ga je makkelijker op zoek naar hoe je elkaar tegemoet kunt komen.

We willen allemaal graag echt gehoord worden, weten dat we onze partner kunnen vertrouwen en samenleven in harmonie. En goed om te weten: bijna 70% van de issues binnen een relatie zijn niet op te lossen. Gewoonweg omdat jullie verschillend zijn.

3. Aanraking en plezierige seks

Intimiteit ervaar je door elkaar aan te raken, huid-op-huid contact en plezierige seks. Aanraking en plezierige seks zorgen ervoor dat de liefdeshormonen blijven stromen en dat je je aan elkaar verbindt. Plezierige seks zegt niet iets over de frequentie maar wel over dat je elkaars lichamen ontdekt, kunt praten over wat je wel en niet fijn vindt en dat je samen mag uitproberen en ontdekken en groeien op seksueel gebied. En…seks is niet uitsluitend wat er in bed gebeurt! Elke liefdesuiting naar elkaar toe is voorspel volgens dr. Gottman. Lieve woorden, iets aardigs voor elkaar doen, een lief sms-je en natuurlijk de 6 seconden zoen!

4. Richt je op elkaar

Elkaar aandacht geven, zorgt voor vriendschap in je relatie. Wist je dat tegenover elke negatieve opmerking 10 positieve moeten staan voor de juiste balans? Geef elkaar steeds weer complimenten en reageer positief op elkaar. Dus als je partner iets zegt, dat je reageert. Als hij iets vertelt dat je opkijkt en luistert. Lacht je partner naar je, dan lach je terug. Doet hij iets voor je, dan zeg je ‘dank je wel’. Je antwoordt zo op de gevoelens en gedachten van je geliefde waardoor hij zich begrepen, gezien en geaccepteerd voelt. Klinkt allemaal kinderlijk logisch, maar ik betrap mezelf er nog wel eens op, dat ik zo druk met mezelf ben, dat ik hem niet altijd zie staan.

Ook een onderdeel is dat je je op je partner richt zoals hij is en niet hoe je wilt dat hij moet zijn. Dus dat je je partner accepteert en dat hij de dingen mag doen op zijn manier.

5. Ga voor een ‘wij-samen’

Jullie zijn met z’n tweeën een eigen cultuur aan het ontwikkelen. Bedenk rituelen zodat jullie elke dag een echt moment samen hebben. ’s Ochtends samen een kop koffie drinken voor je naar je werk gaat, jullie eigen manier van begroeten bij elkaar zien en weer weggaan. Elke week een datenight…
En je gaat ook een toekomst in van jullie samen. Wat zijn jullie dromen, voor jullie gezin, avontuur, werk, kinderen? Hoe kunnen jullie elkaar steunen om dit waar te maken?

Je huwelijk leven en ervaren

Ik heb de afgelopen jaren ontdekt dat mijn man en ik niet alleen staan in onze zoektocht naar een reisgids voor het huwelijk. Ik hoor stellen zich afvragen: “Kan onze relatie werken, en hoe dan?” Het goede nieuws is dat veel relaties kunnen werken. Maar wel op jullie eigen unieke manier! Ga aan de slag met deze principes en voor de rest ga je je huwelijk leven en ervaren. Met vallen en opstaan uiteraard!

De grote sleutel om deze principes in de praktijk te brengen is…. communicatie. Daarover later meer!

(foto: Gerard Moonen via Unsplash)