Skip to main content

Wat zijn jouw verwachtingen? (1/3)

By 18 mei 2016mei 23rd, 2016Kijk op de liefde

“Wanneer ruim je je rotzooi nou eens op?!” In de afgelopen 11,5 jaar heb ik dit zinnetje heel vaak gezegd. Ahum, geschreeuwd. Rondslingerende schoenen, jassen door het hele huis en een autosleutel die steeds weer kwijt is (in de zak van zijn spijkerbroek en de meest logische plek volgens mijn echtgenoot).

download

Je leest mijn frustratie wel door de eerste zin heen. Andersom krijg ik trouwens vaak te horen ‘doe niet zo moeilijk’ en ‘regel de technische dingen zelf eens’.

Onze verwijten zeggen iets over onze verwachtingen van elkaar. Mijn verwachting was dat mijn geliefde alles netjes op zou ruimen zodat ik kan genieten van een rustige omgeving. Dus dat hij steeds en helemaal rekening met mij zou houden. En mijn verwachting was ook dat hij zijn gedrag zou aanpassen als ik daarom vroeg. Behoorlijke verwachting eigenlijk; dat hij zich aanpast naar mijn wensen op het moment dat ik dit vraag. De realiteit heeft me iets anders geleerd. Mijn echtgenoot blijkt een authentiek persoon te zijn en wenst dat ook te blijven. Hij wil zich niet laten vormen in precies die persoon met die eigenschappen die ik wil. Best lastig in de dagelijkse praktijk en tegelijkertijd wijst het mij ook op wat ik van hem verwacht en waar mijn eigen verantwoordelijkheid ligt.

Verwachtingen hebben te maken met je kijk op de liefde. Je kijk op de liefde en relaties beïnvloedt hoe jullie relatie zich zal ontwikkelen en of je steeds meer een ‘samen’ krijgt of juist uit elkaar groeit. Er zijn een aantal elementen in je liefdeskijk die helpen om een steeds intiemere en gezonde relatie te krijgen:

1. Realistische verwachtingen

Een realistische verwachting betekent dat er ruimte is voor jou en je partner om dingen op je eigen manier te mogen (blijven) doen en daarbij op zoek te gaan naar waar jullie ‘samen’ is.

2. De bereidheid om je te blijven ontwikkelen.

Sta je open voor groei en wil je nieuwe dingen ontdekken, zowel persoonlijk als voor je relatie.

3. Toewijding en doorzettingsvermogen.

Kun je er van elkaar op aan dat je bij elkaar blijft, ook als het even tegenzit? Deze intentie en houding geeft vertrouwen om je echte ‘ik’ te laten zien en helpt om samen met moeilijkheden om te (leren) gaan.

4. Geven.

Een liefdevolle houding betekent dat je erop gericht bent om te kijken naar hoe jij er voor je partner kunt zijn, hem positief bevestigen, je beste tijd aan hem geven.

Zo, even deze vier punten in een notendop. In mijn volgende twee blogs leg ik dit nog wat verder uit!

(foto: Clarkstreet Merchantile via Unsplash)