Skip to main content

Lang leve de liefde

By 3 september 2019Echtheid, Relatietraining

Het is maandagmiddag en het regent. Ik besluit op mijn laatste vakantiedag even niet aan de studie te gaan, maar iets leuks te ondernemen. Een uur later zit ik in de bioscoop. Omringd door tienermeiden en eten.

We kletsen een beetje, die meiden en ik. Over de film, over eten en over selfies. Terwijl ik de zoveelste foto van de zoveelste vriendinnengroep maak hoor ik plots: ‘Mevrouw, wilt u nu even gaan zitten en uw mond houden, de film begint.’

Waardeloos

Het blijkt een waardeloze film en een beroerde keuze van mijn kant. Onder het gegrinnik van de meidenmassa gaat de een na de andere speler vreemd, over elkaars grenzen of uit elkaar alsof het niets is. Ik fiets gefrustreerd naar huis. Dit heeft voor mij niets met het vieren van de liefde te maken. En niets met streven naar duurzame relaties. Wat begon als een leuk idee, eindigt in een tranendal.

Een bijzonder afscheid

Een paar weken later ben ik getuige van een bijzonder afscheid. Het staat in groot contrast met mijn bioscoopdrama. Ik zie hoe mijn opa, mijn oma stevig vasthoudt en hoe zij van onschatbare waarde zijn voor elkaar. Het afscheid door de dood is definitief, maar de liefdevolle herinneringen zijn onuitwisbaar. Terwijl ik naar hen kijk denk ik: “Deze twee hebben de kunst van het bij elkaar blijven verstaan.” Twee gewone, onvolmaakte mensen die begrijpen dat ze elkaar nodig hebben en die dat een leven lang hebben vormgegeven.

Sterke relaties

Daar verlang ik ook naar; een sterke, duurzame relatie. Zo één die tegen een stootje kan. Die niet zomaar stopt te bestaan, maar streeft naar nieuwe manieren om te groeien in liefde en verbondenheid. Een relatie waarin geïnvesteerd wordt. In de eerste plaats omdat ik zielsveel van mijn eigen vent hou en onze liefde hoop te vieren tot we oud en bejaard zijn. In de tweede plaats omdat ik ervan overtuigd ben dat het activeren en versterken van verbindingen tussen mensen kan bijdragen aan de positieve kant van relaties.

Preventief investeren

Onze maatschappij heeft zich wat mij betreft zo ontwikkeld, dat er in toenemende mate aandacht is voor de (negatieve) gevolgen van een scheiding in plaats van preventief te investeren in sterke relaties. Echtscheiding lijkt steeds meer sociaal geaccepteerd, maar is in elk afzonderlijk geval een ingrijpende gebeurtenis.

Scheiden

Als kind van gescheiden ouders spreek ik uit eigen ervaring. Wat mij betreft mag de nadruk meer gelegd worden op het ondersteunen van mensen om hun relatie gezond te houden. Om zo te investeren in mensen die proberen hun liefde voor elkaar vorm te geven in de dagelijkse praktijk. Mensen die op zoek zijn naar handvatten voor een duurzame relatie.

Relatietraining

Een prachtig initiatief wat hierop aansluit is de ‘Ik ook van jou – relatietraining voor sterke stellen’. In de afgelopen maanden hebben mijn man en ik met veel plezier deelgenomen aan deze training. Het was een inspirerende investering in onze relatie. Door de training maakten we bewust meer tijd vrij voor elkaar. We hadden niet alleen aandacht voor elkaar, maar leerden elkaar ook beter begrijpen en kwetsingen anders te bespreken, waardoor we ons meer verbonden voelen met elkaar. We hebben nieuwe inzichten opgedaan, mede door een aantal prikkelende vragen die bepaalde gesprekken op gang hielpen.

Nog enthousiaster

Door onze deelname ben ik nog enthousiaster geworden over deze training. In eerste instantie vanwege de praktische handvatten, die ons helpen om onze liefde voor elkaar vorm te geven in de dagelijkse praktijk. De training stimuleerde ons om als stel aan de slag te gaan en hierdoor te groeien in verbondenheid. Daarnaast de vorm; een prachtige online omgeving om in te werken. We volgden de online relatiemodules op ons eigen tempo en op een tijd die ons uitkwam.

Avond uit

Door de sfeervolle locatie voor de groepsbijeenkomsten beschouwden we deze avonden ook echt als een ‘avondje uit’. Tot slot; mijn hart maakte een sprongetje toen ik andere stellen observeerde en zag hoe zij met elkaar in gesprek waren. Stellen die streven naar duurzame liefde en willen investeren in een sterke relatie. Het stemde mij hoopvol. Wat als deze training onderdeel mag zijn van diverse initiatieven die stellen inspireren, bemoedigen en ondersteunen? Zodat we niet alleen investeren in onze eigen relatie, maar die meiden in de bioscoop ook wat echte voorbeelden gunnen. Om ze te laten zien en ervaren dat het anders kan. We hebben elkaar tenslotte nodig.

Gastblog door: Nelske Vink
Foto: Josh Felise via Unsplash


Je kunt beginnen in Barneveld met ‘Ik ook van jou – relatietraining voor sterke stellen’ op je eigen tempo vanaf 16 september 2019 (de avondjes uit zijn in oktober en november 2019). In Wageningen start de training in het voorjaar van 2020.