Simpele dingen – de 6 seconden zoen!

By 20 maart 2020Tips & tricks

Een goede relatie maakt je gezonder en gelukkiger. Als je verliefd bent voel je je vaak heel gelukkig samen, maar hoe zorg je ervoor dat dit ook zo blijft, zelf tijdens deze ‘thuisdagen’? Of misschien drijft de stress van alledag jullie juist wat uit elkaar nu je hele dagen op elkaars lip zit. Hoe kun je daar nou goed mee omgaan?

Juist de zaken die van invloed zijn op een gezonde en (lange!) gelukkige relatie zijn zo simpel en gewoon, dat je ze bijna over het hoofd ziet…

Liefdeslaboratorium

Relatie-expert John Gottman onderzocht in zijn liefdeslaboratorium hoe je kunt investeren in je relatie. Hij ontdekte dat simpele dingen een grote positieve invloed hebben op je relatie.

“Partners die de kleine, liefdevolle dingen doen in hun relatie zijn beter in staat om met moeilijkheden om te gaan als die zich voordoen.” zegt Gottman.

Niets gaat vanzelf

Als het zo simpel is waarom heeft dan niet iedereen simpelweg een sprankelende relatie? Dat is nou juist het punt met kleine positieve dingen. Die schieten er als eerste bij in wanneer je niet lekker in je vel zit of bij ruzie. Knuffelen en een lief berichtje gaan dan niet meer vanzelf.

Een stevige band

Hoe je reageert op moeilijkheden heeft te maken met de kwaliteit van je relatie. Wanneer je een goede band hebt met je partner en zelf ook gezond in je vel zit dan kan je relatie best wat moeilijkheden aan. Een ruzie oplossen en het je niet persoonlijk aantrekken wanneer een van jullie even wat minder in z’n vel zit, lukken dan prima. Met het doen van simpele, liefdevolle dingen werk je aan die band met je partner. Je zou kunnen zeggen dat je jullie basis ‘verstevigd’. En deze stevige basis zorgt er ook weer voor dat je jezelf kunt zijn en er kunt zijn voor je partner.

Doen!

Nieuwsgierig met welke simpele dingen je Coronaproof kunt investeren in een gelukkige relatie? Probeer de volgende dingen dan uit:

1. Hi & Bye
Een zoen en elkaar aanraken wanneer je de dag start en eindigt. Even laten weten dat je elkaar ziet en dat je van plan bent hier samen doorheen te komen. Doe dan ook eens de ‘6 seconden zoen’. Zo’n kus is lang genoeg om de romantiek een boost te geven en zorgt er tegelijkertijd voor dat jullie kinderen niet te laat aan hun homeschooling gaan beginnen!

2. Dates
Een wekelijkse date voor jullie samen! Heb je gelijk een goed moment om elkaar beter te leren kennen en nieuwsgierige (open) vragen aan je geliefde te stellen! Thuis kan dit door ’s avonds kaarsjes aan te zetten en er een ‘thuis date night’ van te maken.

3. Delen
Elke dag van elkaar horen hoe je dag is geweest en daarbij om de beurt vertellen en luisteren. En juist nu ook even te horen wat er spannend is.

4. Lieve woorden
Vertel elkaar over een mooie eigenschap die je bij de ander ziet en illustreer dat met een actueel voorbeeld!

5. Ritueeltjes
Kleine dingen die jullie elke dag doen geven een gevoel van veiligheid en ontspanning. Bedenk samen iets wat bij jullie past! Waarschijnlijk hebben jullie al rituelen maar wellicht worden die wat anders in deze periode of kunnen ze niet meer. Ga op zoek naar hoe je nu in jullie dagelijkse realiteit elkaar kunt zien en verbinding kunt vinden. Dus wat nu bij jullie past, een kort moment.

Ritueel ochtendcappucino

Een ritueel kan zomaar ontstaan! Bij ons heeft een uit de hand gelopen verjaardagscadeau voor mijn partner ervoor gezorgd dat hij elke ochtend heerlijke koffie zet met zijn espressoapparaat. ‘s Ochtends samen een cappuccino drinken en even van elkaar horen hoe de dag eruit gaat zien. Zo simpel is ons ritueel. Maar wel iets waar ik elke dag naar uitkijk.

Investeer in je relatie door de kleine, simpele dingen zelf te doen! Heeft iemand een tip voor deze periode?

Foto: Swabdesign via Unsplash