Heb jij soms ook een handleiding voor je partner nodig?

By 16 januari 2017Communicatie

“Snap je dat nou echt niet?” Deze vraag bleek voor ons precies de waarheid te zijn. Wij begrijpen elkaar niet en gaan er tegenwoordig ook van uit dat we elkaar niet begrijpen. Gelukkig hebben we ook elkaars handleiding voor je partner gevonden.

“We willen elkaar beter leren begrijpen” verzuchten vele stellen die ik spreek. En zelf denk ik dit ook regelmatig want het lijkt wel alsof mijn partner en ik een andere taal spreken. En eigenlijk is dat ook zo! We hebben allemaal een andere communicatiestijl en gaan er stiekem vanuit dat onze verwachtingen en beleving van een gesprek hetzelfde zijn voor onze partner.

Inzicht in hoe jij communiceert is superhandig. Dus dat je weet van jezelf wanneer jij een klik met iemand ervaart, wat je behoefte is in een gesprek en wanneer jij een gesprek wel of niet interessant vindt. Het is nog effectiever wanneer je deze dingen weet van elkaar. Want wanneer en waardoor ontstaat er ruis in jullie communicatie en praat je langs elkaar heen? Nog belangrijker, hoe kom je dan weer bij elkaar? Broodnodige informatie omdat communicatie ervoor zorgt (of dus juist niet) dat je samen verbonden blijft.

De handleiding voor je partner kiezen

Liefdevolle communicatie start met het openstaan voor elkaar en de bereidheid om echt te luisteren. Inzicht in je eigen communicatiestijl en die van je partner kan je hier enorm bij helpen. Een handleiding hiervoor zijn de LifeLanguages communicatieprofielen. Deze profielen geven jou en je partner zicht op jullie relatiecommunicatiestijl in de vorm van zeven ‘talen’. Het profiel geeft inzicht in jullie voorkeurstalen in de communicatie. Misschien herken je je wel in een van deze talen? Ik heb ze hieronder kort toegelicht:

Mover
Motto: Als je er niet naar leeft, geloof je er zelf niet in.
Kernwoorden: Innovatief, direct en normatief.

Doer
Motto: Als iets gedaan moet worden, doe het dan gewoon of zorg dat het gebeurt!
Kernwoorden: Praktisch, ijverig en nauwkeurig.

Responder
Motto: Het maakt me niet uit hoeveel je weet, totdat ik weet hoeveel het je echt kan schelen.
Kernwoorden: Invoelend, bewogen en hartelijk.

Influencer
Motto: Benadruk het positieve en richt je niet op het negatieve.
Kernwoorden: Optimistisch, relatiegericht en enthousiast.

Shaper
Motto: Plan je werk en werk volgens je plan.
Kernwoorden: Georganiseerd, strategisch en doelgericht.

Producer
Motto: Mensen organiseren hun falen niet, ze falen in het organiseren.
Kernwoorden: Gastvrij, financieel en vindingrijk.

Contemplator:
Motto: Het is zonde om je verstand niet te benutten, dus gebruik het.
Kernwoorden: Onderzoekend, rustig en loyaal.

Wat heeft je partner nodig?

Door inzicht in elkaars communicatietalen snap je beter wat je partner eigenlijk bedoelt en wat zijn behoefte is. Dus als hij een romantisch avondje heeft voorbereid met een documentaire op de bank en voor jou romantiek betekent dat jullie in het maanlicht intiem bespreken wat je voor elkaar voelt, dan kan het zijn dat er wat ruis ontstaat. Een handleiding voor je partner voor echte romantiek in jullie stijl is dan best handig!

Wil je jouw communicatiestijl ontdekken of hier samen eens over doorpraten? Boek dan eens een relatiescan.

Foto: Unsplash / Tanja Heffner