Strooi veel hagelslag voor een goede relatie!

By 4 maart 2017mei 4th, 2017Inspiratie

Om die fijne gevoelens van vroeger, van een goede relatie, weer terug te krijgen kun je hagelslag strooien. Je relatie is dan de boterham. Met boter.

“We willen graag dat het weer wordt zoals vroeger” hoor ik vaak. Vroeger betekent dan, toen het nog leuk was en we veel voor elkaar voelden. De stellen die dit wensen hebben het vaak druk, zijn moe, hebben weinig tijd en soms ook kleine kinderen. Het zijn ook de stellen die geen therapie willen maar wel weten en voelen dat er iets moet gebeuren.

‘Vooruit naar vroeger’

Ze willen eigenlijk ‘vooruit naar vroeger’. Vroeger, toen we nog om elkaars grapjes moesten lachen. ‘O, wacht, toen we nog grapjes maakten’, concluderen de stellen als we erover door praten. Ik vind het altijd even confronterend om dit te horen. Mijn eigen relatie staat ook regelmatig synoniem aan druk, weinig tijd en moe.

Positief is dat de wens vaak wel komt in ‘we’. En dat ‘we’ duidt op iets moois. Er is een ‘samen’. Een gezamenlijk verlangen, een droom en een wens om het goed te hebben. Je zou deze basis kunnen zien als een boterham. Er is tijd genomen om de ingrediënten voor het brooddeeg samen te voegen, het is gerezen en gebakken. En dan doe je er iets lekkers op!

Lekkers betekent in ons geval standaard hagelslag. Boter lusten we niet maar ja, anders valt die hagelslag er af en wordt het zo’n bende. Brood mét hagelslag, maar zonder boter is geen optie.

Een goede relatie heeft hagelslag nodig

Zo is het ook met je relatie. De basis-boterham is er, maar je voelt en weet dat er meer is. De keuze en tijd maken om te kijken naar dat meer, dat zou je kunnen zien als de boter. En die hagelslag dan?

Chocolate sprinkles wordt hagelslag in het Engels genoemd. Sprinkle heeft zo’n mooie bijsmaak. Door je relatie te besprenkelen gaat deze sprankelen. Van die kleine sprinkles die je relatie kleuren. En die sprinkles maken ook dat je die boterham steeds weer wilt blijven eten! Want juist de kleine dingen hebben een groots effect; ze zorgen voor verbinding. Jullie ‘wij gevoel’ wordt vergroot!

Hoe je de hagelslag sprinkles gebruikt

Hier een paar sprinkletips voor je relatie:

  1. De “ja’ sprinkle. Strooi vooral veel ja’s door je communicatie heen. ‘O ja, dat is een goed idee’. ‘Ja, ik zie die auto ook, die is inderdaad classy’. ‘O ja, hoe was dat dan’?
  2. De grapjes+humor sprinkle. Maak grapjes, lach om jezelf. En grijp gelegenheden aan om een ‘silly-twist’ te geven aan dingen. Mijn man zegt wel eens ‘eerst een kusje voor je er langs mag’. In mijn haastige en rennende levensstijl heb ik daar natuurlijk geen tijd voor. Maar ik zou er ook op kunnen reageren door het spelletje mee te spelen en we hebben gelijk een leuk momentje samen.
  3. De aanraaksprinkle. Raak elkaar regelmatig aan. Aai bijvoorbeeld even over elkaars arm als je elkaar passeert.
    De ‘elkaar zien’ sprinkle. Even een knipoog als je samen op een feestje bent maar niet bij elkaar in de buurt.
  4. De avontuur sprinkle. Off road is z’n term voor avontuur bij ons. Ik hou van veilige wegen en zeker niet door de modder. Mijn man wel. Ik heb geleerd minder te protesteren als hij eens van de gebaande paden afwijkt (letterlijk en figuurlijk).
  5. De complimentensprinkle. Strooi hier rijkelijk mee in het rond en zeg dus dat je zijn nieuwe schoenen mooi vindt en dat hij altijd zo vriendelijk is tegen de caissière. Daarvan gaan je partner niet naast zijn schoenen lopen maar creëer je juist een positieve cultuur.
  6. De dankjewel sprinkle. Bedank elkaar elke dag voor iets ‘gewoons’

Een boterham met niks?

Zelf eet ik regelmatig een boterham met niks. Niet omdat ik het lekker vindt maar omdat dit soms even het enige haalbare is. Maar niets weegt er tegenop om heel vaak de tijd te nemen voor eentje met sprinkles (ik houd van de pure variant ;)). Ik ben erachter gekomen dat de hagelslag niet vanzelf op de boterham waait maar dat het wat moeite kost. En juist omdat ik van mijn man, mijzelf en onze relatie houd, blijf ik strooien.

Foto: Unsplash / Gianpaolo La Paglia Photography