Zullen we wat eerlijker worden over onze relatie struggles?

By 22 november 2017 Communicatie, Conflicten

Het lijkt wel eens of iedereen een perfecte relatie heeft. Totdat ze dan ineens uit het niets lijken te gaan scheiden! Joke doet een pleidooi voor meer eerlijkheid over relatie struggles.

Oudere stellen hebben iets vertederends. We bewonderen dat ze nog samen zijn en, dat het ultieme romantische ideaal van samen oud worden, toch echt bestaat. Ook onderzoek bevestigd dat een duurzame relatie een positief effect kan hebben op je gezondheid op langere duur.

De praktijk laat alleen iets anders zien wat betreft samen oud worden en commitment… Second love en Hollywood geven hele andere boodschappen. In de stad waar ik woon zijn er in 2016 89 huwelijken gesloten en 86 ontbonden.

Tegelijkertijd wordt trouwen weer hip; de loveshoots en trouw video’s zijn prachtig en vooral authentiek. Ze doen mij soms ook verlangen naar opnieuw te trouwen en dan nu toch een keer echt romantisch met mijn eigen love story op film vastgelegd.

Ineens uit elkaar…

En toch. Als dan mensen die ik ken uit elkaar gaan is het vaak een verassing of shock. We weten wel dat niemand een perfecte relatie heeft of dat die en die wel eens wat moeilijkheden hebben maar dat het echt zover zou komen… En als je dan facebook bekijkt stonden ze, vrij recent nog, te stralen op een romantische foto.

Stellen die bij elkaar blijven met hun relatie struggles

Wat is dan toch het succesverhaal van die vertederende oudere stellen? Eigenlijk maar een ding: ze zijn gebleven.

Over blijven hebben we het niet zo vaak. Over verdragen, ook in de slechte tijden. Meebewegen op de golven van emoties. Dus ook die nare, pijnlijke en moeilijke emoties. Over vergeven en accepteren dat er ook tijden zijn die niet zo romantisch en facebook-waardig zijn.

Waarom zou je blijven?

En weet je wat dan zo interessant en fascinerend is? Het antwoord van de stellen op de vraag “had je die moeilijke tijden willen missen?”. Dat blijken dan júist de tijden te zijn geweest die hun relatie heeft gevormd, waar ze hebben geleerd waar nog heling nodig is en wat liefde betekent in het echte leven. En dat, toen de romantiek weer wat meer voelbaar was en er, bij wijze van spreken, weer foto’s op social media geplaatst konden worden, dit niet per se betere tijden zijn maar andere. Beide zijn kostbaar.

Inspirerend en hoopvol zijn die oude stellen die nog bij elkaar zijn. Tegelijkertijd kunnen we ons het beste identificeren met de stellen die wat ‘dichter’ bij ons staan qua levensfase. Dat zijn wij zelf dus! We kunnen een eerlijk en echt beeld van ons leven en relatie laten zien, misschien wat genuanceerder, rauwer en eerlijker. Hoe het leven nu echt is. Met de romantiek EN met het blijven en verdragen. En dat dat niet altijd makkelijk is en hoeft te zijn. Wij, die de realiteit onder ogen zien. En toch blijven. Uit liefde.

(foto: Joshua Ness via Unsplash)